Környezeti mozgás

.
Globális cselekvési nap az éghajlati igazságosságért (klímaberendezés) az ENSZ klímaügyi konferenciájának COP 15 konferenciáján Koppenhágában, 2009

Akciószövetségek a környezetvédelmi mozgalom érdekében

.
Tüntetések a mangrove erdők pusztítása ellen Bangladesben egy szénerőmű építése miatt

A környezeti mozgások megkülönböztethetők sajátos (tematikus) céljuk, szervezettségük, méretük, az általuk választott stratégiák stb. Ideális esetben több fázison mennek keresztül, amelyek a problémával való első szembesítéstől, a tematizálástól (főleg a környezetkárosító gyakorlatok kifejlesztésének elutasításától) az ezeket a problémákat megoldó struktúrák megszervezéséig tartanak. A környezeti mozgalmak, amelyek komoly társadalmi megrázkódtatásokat igényelnek, mint például az energia- vagy mezőgazdasági fordulat , hosszú ideig hullámokban futnak. Nem ritkán azonban ezeknek a mozgalmaknak az egyes ökológiai kezdeményezései is korlátozottak a témában és az időben. Akkor érnek véget, amikor elérték céljukat, például egy nagy vágóhíd megakadályozását vagy egy közúti projektet. A korlátozás egy másik típusa megtalálható az éves „ Mobil ohne Auto ” kampányban, amelynek előkészítő csoportjai vannak.

A környezeti mozgalmak története

Radkau maga feltételezi, hogy a környezetvédelmi mozgalom bizonyos vaksággal rendelkezik a történelem iránt, és kifejezetten hiányzik az érdeklődés a saját kulturális területük gyökerei és elődei iránt. A mai európai környezetben az amerikai természetvédelmi mozgalom, amely jócskán a XIX. Századra nyúlik vissza, az igazi előfutára. Az ötlet, hogy különleges természeti tájakat védelemre érdemesnek tekintsen, William Wordsworth és George Catlin felvetődött már 1810 -ben, illetve 1832 -ben. 1864-ben a kezdeményezésére John Muir, az első szentély meghatározott - ami most már Yosemite Nemzeti Park a California .

Az 1970-es Európai Természetvédelmi Évet, az első európai szintű környezetvédelmi kampányt, amely több mint 200 000 akcióval rendelkezik, a modern környezetvédelmi mozgalom születésének évének tekintik.

Németország

természetben) és környezetvédelem). .

A második környezeti mozgalom az egyik úgynevezett új társadalmi mozgalom . Nyugat- és Kelet -Németországban ( NDK ) keletkezett, bár eltérő módon. A második környezetvédelmi mozgalom jelentős alakú a változás értékek és a terjedését a posztmateriális érték orientációk.

Nyugat Németország

Már az 1950-es és 1960-as években nagy példányszámban megjelenő non-fiction könyvek jelentek meg, amelyek környezeti válságokat jósoltak, vagy a végzetpróféciákat népszerű tudományos beszámolókkal kombinálták. Ilyen könyvek szerzői voltak többek között Erich Hornsmann , Reinhard Demoll , Günther Schwab és Bodo Manstein .

olajfinomítók terjeszkedési terveivel szembeni ellenállás eredménye.

A Tübingen a „túlélés a nukleáris korban” professzor alapította után azonnal tartott november 26, 1970 előadás Harald Stumpf az Intézet Elméleti Fizikai , a Bizottság Környezetvédelmi , amellett, hogy a nem sokkal később, hogy a Hartmut Gründler alakult Lega Ambiente létrejött.

szerves része volt.
Csillagfelvonulás a Cospuden külszíni bánya kiterjesztése ellen a természetvédelmi területen, 1990. április

NDK

Különösen Nyugat-Németországban a hetvenes évek végén az atomellenes mozgalom hozta létre a környezetvédelmi mozgalom első nem kormányzati szervezeteit. Az ilyen független szervezeteket tiltották az NDK politikai rendszerében. Az NDK -ban a tiltakozás mellett állt z. B. az Érchegység erdőkárosítása vagy a Bitterfeld / Wolfen légszennyezése ellen mindig a kormány nem információs politikája elleni lázadás. Voltak kristályosodás pont az ellenzéki környezetvédelmi mozgalom : az egyház kutatás otthon a Lutherstadt Wittenberg , a környezeti munkacsoportja Dresden egyházkerületek vagy a környezeti könyvtár a berlini Zionskirche és végül, 1988-tól, a zöld-ökológiai hálózat Arche .

Az 1989 -es fordulóponttal egyre nagyobb ellenállás alakult ki. 1990 januárjában megalapították a „Stop Cospuden 90” polgári kezdeményezést, amely az év tavaszán csillagmenetet szervezett a Cospuden külszíni bányába . Több mint 10.000 ember vett részt. A tiltakozás sikeres volt. 1990. április 20 -án leállították a bánya előzetes vágását, és 1992. október 7 -én az utolsó szénvonat elhagyta a bányát.

Egyesült Államok

A Sierra Club a legrégibb és legnagyobb természetvédelmi szervezete az Egyesült Államokban : Úgy alakult május 28-án, 1892. San Francisco ( Kalifornia ) a természetvédelmi John Muir és néhány professzora a University of California, Berkeley és a Stanford Egyetem .

Az amerikai biológust és ökológust, Barry Commoner-t (* 1917; † 2012), a környezetvédelemről szóló több befolyásos non-fiction könyv szerzőjét , a modern (észak) amerikai környezetvédelmi mozgalom egyik vezető korai képviselőjeként tartják számon.

Politikai ökológia

. "(Stölb 114).

Az NDK környezetvédelmi mozgalma számára a politika a szocializmus kritikájából állt. Az NDK szocializmusa nem tudta orvosolni a „ kapitalizmus maradványait ” (ahogy szerette környezeti problémákat nevezni); és tabutémává tette az "ökológiát". Ebből a szempontból a kritika kérdésének egyszerű felvállalása "ellenséges-negatív" volt a Stasi számára.

E mozgalom „vezető tudománya” az ökológia vagy a politikai ökológia volt . De amikor az „ökológia” szó utat talált a mindennapi nyelvhez, jelentése megváltozott. Az eredetileg semleges ökológiai tudomány pozitív benyomást keltett, így az "ökológiai" szinonimája lett a "környezetbarát, tiszta, figyelmes, biológiailag lebomló, ártalmatlan" stb.

Kulturális formák

határozottan alkalmi volt, a hajat gyakran hosszú és nyitottan hordták.

Az NDK környezetvédelmi mozgalma, amennyiben független volt, részben a protestáns egyházakból indult ki. Tagjai életmódja részben hasonló volt a nyugati öko-jelenethez. De voltak különböző színek: az anarchisztikusabbaktól (például a kelet -berlini „ Környezetvédelmi Könyvtár ”) a polgáribbakig (pl. A drezdai ökológiai munkacsoport).

A hagyományos egyházak és tagjaik számára a környezetvédelmi mozgalom indítékai és kifejezési formái Németország mindkét részén gyakran érthetetlenek és érthetetlenek maradtak. Nyugat -Németországban a protestáns diákközösségek jelentős mértékben részt vettek.

Környezetvédelmi aktivisták üldözése és meggyilkolása

irodalom

német

angol

 • Robert Gottlieb: A tavasz kényszerítése: az amerikai környezetvédelmi mozgalom átalakulása , új kiadás, Washington, DC [u. a.]: Island Press , 2005.
 • Carolyn Merchant: Radical ecology: The Search for a Livable World , Routledge, 2. kiadás, 2005, ISBN 0-415-93578-4 .
 • Philip Shabecoff: Heves zöld tűz. Az Amerikai Környezeti Mozgalom (Könyv), Island Press, 2003 Revised Edition, ISBN 1-55963-437-5 .
 • Frank Uekötter : A legzöldebb nemzet? A német környezetvédelem új története. MIT, Cambridge 2014, ISBN 978-0-262-02732-8 .

Francia

 • Yves Frémion : Histoire de la révolution écologiste , Párizs 2007

Wikiszótár: környezeti mozgalom  - jelentések magyarázata, szó eredete, szinonimák, fordítások

Egyéni bizonyíték

 1. Joachim Radkau: Az ökológia korszaka . In: FAZ , 2011. március 17., Joachim Müller-Jung : Az erdőtől a csúcsokig. Mindig erőszakmentes, de nagyon eltérő célokkal: Joachim Radkau történész a környezeti mozgalmak lenyűgöző világtörténetét mutatta be. ( Áttekintés )
 2. foei.org (
  Memento a
  május 2, 2011 az Internet Archive ) (január 19, 2011)
 3. Jens Ivo Engels: Természetpolitika a Szövetségi Köztársaságban. Ötletek világa és politikai viselkedési stílusok a természetvédelemben és a környezeti mozgalomban 1950-1980 , Paderborn 2006, 78. oldal.
 4. Frank Buchmeier: Atomi tiltakozás - A látszólagos kudarc. In: stuttgarter-zeitung.de . 2011. április 12,
  hozzáférve 2020. január 4
  .
 5. Susanne Langsdorf, Elena Hofmann: A környezeti mozgalom az NDK -ban és környezetpolitikai tanácsadás az új szövetségi államokban. Ökológiai Intézet, 2014. július,
  hozzáférés: 2020. szeptember 12
  .
 6. Anne Käfer: A környezetvédelem, mint az egyházak és csoportok ellenzéke az NDK végén. In: Németország archívuma. Szövetségi Állampolgári Oktatási Ügynökség , 2017. november 24,
  hozzáférés: 2019. január 2
  .
 7. Szövegek és anyagok az Evangélikus Tanulmányi Közösség kutatóintézetéből, Heidelberg 1977 és azt követően.
 8. Christiane Ignaczak: A környezetvédő aktivisták követelik a jogaikat. In: badische-zeitung.de . 2017. március 18,
  hozzáférve 2021. január 4 -ig
  .
 9. Elena Erdmann, Maria Mast: Mentsd meg a földet, most már tényleg! 2019. május 9.,
  megtekintve 2021. június 17 -én
  .
 10. Oliver Geden: Rechts Ökologie , Berlin 1999, 243. o.