Nagy kő sír Schalkholz-Vierth

Nagy kősír Schalkholz-Vierth-ben (Schleswig-Holstein)
(54 ° 14 ′ 36.05 ″ É, 9 ° 14 ′ 34.68 ″ K)
Koordináták elhelyezkedés Schalkholz OT Vierth , Schleswig-Holstein , Németország Felmerülés Kr.e. 3500-2800 Chr. Sprockhoff nem. 139 Földfelvétel Schalkholz LA 33 /
Heide LA 5 Emlékmű azonosítója AkD-szám: 000 231 . Schalkholzban van 2021 óta.

elhelyezkedés

. is található .

Kutatástörténet

leírás

építészet

Ennek a komplexumnak 16 mm átmérőjű, 1,6 m fennmaradt kerek halma van. A domb nagyobb részeit 1876 -ban távolították el, különösen a keleti oldalon és a központban. Az 1969/70 -es téli vizsgálat során a domb építésének két szakaszát lehetett megkülönböztetni. Az eredeti halom átmérője 14 m, magassága 0,8 m. Pontosan a tölcsér alakú sírkamra felső széléig ér, a felső 0,1 m pedig podzolból áll . Később további, 0,8 m vastagságú dombot helyeztek el.

. A falkövek közötti réseket eredetileg teljesen kitöltötték homokkőlapokból készült száraz falazattal. A kamra külsejét sárkabát borította, amelyet homokkőlapok és kavicsok borítottak.

A kamra bejárata a nyugati hosszú oldal déli végén található. Előtte délnyugatról átlósan jövő folyosó 1 m hosszú és 0,6 m széles. Két falköve van az északnyugati és egy falikő a délkeleti oldalon. A sapkaköveket már nem őrzik meg. A küszöbérték kő kiáll 0,35 m-re a talaj közötti folyosón és a kamra . A küszöbkövön két kisebb követ helyeztek el, ami azt jelentette, hogy a kamra bejárata eredetileg csak 0,6 m × 0,6 m volt. Lehetséges, hogy a bejáratot lezárták, miután a sírkamrát már nem használták. Az agyag esztrich maradványai, amelyek a bejárat folyosóján találhatók, szintén erről beszélnek. A folyosó előtt néhány különböző méretű kimozdult kőlapot találtak, amelyek lezárásként szolgálhattak.

Az újabb temetésből több megállapítást nem lehetett megállapítani.

Leletek

Az eredeti temetkezések maradványai nem maradtak fenn. De néhány kiegészítést találtak. Egy erős profilú tölcsérpohár és egy lapos, kiálló tál valószínűleg az 1876 -os ásatásból származik . Az 1969/70 -es ásatás során egy másik tölcsérpohár, egy díszítetlen válltartó, egy sütőlap töredékei és egy nyílhegy került elő a kamrában . A kamra feltöltésének zavart részén és a bejárati területen egy díszített és több díszítetlen kerámiaszilánkot fedeztek fel.

A kovakő kést tartalmazó lerakódást a kamrától északra 1,2 m -re, az eredeti dombfázis teteje alatt 0,6 m -re találták. Mivel nem találtak mélyülés nyomát, a lerakódás valószínűleg közvetlenül a domb feltöltésekor került letétbe. A pengék olyan közel voltak egymáshoz, hogy eredetileg szerves anyagból készült tartályba vagy csomagolásba helyezték őket. A pengék legalább kilenc különböző magkőből voltak.

Körülbelül a domb közepén, és körülbelül 0,3 m mélyedésbe merült, egy urnát fedeztek fel, amely a késő bronzkorból vagy a kora vaskorból származik, és talán összefügg a halom bővülésével.

irodalom

  • Heinrich Handelmann : Két kőemlék Norderdithmarschenben. In: A Természettudományi Egyesület írásai Schleswig-Holstein számára. 2. kötet, 2. szám, 1877., 93. o. ( Online ).
  • Ernst Sprockhoff : Németország megalitikus sírjainak atlasza. 1. rész: Schleswig-Holstein. Rudolf Habelt Verlag, Bonn 1966, 37. o.

 - Képek, videók és hangfájlok gyűjteménye
  • KuLaDig, Kultur. Landschaft. Digitális: Großsteingrab Heide LA 5
  • Egyéni bizonyíték

    1. Karl Kersten : Kősír egyéni temetéssel Schalkholzban. In: Offa. 9. kötet, 1951, 17-20.
    2. THW Heide: Nagy kősír visszatér. In: Facebook.com . 2021. július 4. Letöltve: 2021. augusztus 29.