Német Romantikus Múzeum

A Német Romantikus Múzeum, Goethehöfe, Volksbühne és a Goethe -ház között
1911 óta állított össze, a korábbiakhoz képest hozzáférhetőbbé vált a nyilvánosság számára.

A múzeum épülete a Goethehöfe épületegyüttes része, amelyet a Goethe-ház mellett emeltek a Großer Hirschgraben 17-21-es ingatlanon, ahol a Börsenverein des Deutschen Buchhandels székhelye volt 2012-ig .

sztori

Az első javaslatokat a Romantikus Múzeum létrehozására Ernst Beutler , a Hochstift régi igazgatója és a gyűjtemény alapítója adta. Az épület szánt a kiállítás ősi otthona a Brentano család Grosse Sandgasse, áldozatul esett a légitámadások a Frankfurt am Main alatt a második világháború .

Amikor a Börsenverein elköltözött, felmerült a lehetőség, hogy a Großer Hirschgraben 17-21-es üres telket a Romantikus Múzeum számára használják fel. A Goethe -házban található Goethe Múzeumot integrálni kell az új múzeumba.

Amikor 2013 elején kiderült, hogy Frankfurt városa meglepő módon kilépett az adományozók köréből, Karsten Greve műkereskedő egymillió eurót adományozott a tervezett új Német Romantikus Múzeum bővítésére. Azóta az irodalmi múzeum építésére irányuló adományozási kezdeményezés mozdonyosa, így biztosítva van a múzeum finanszírozása.

A projekt 16 millió eurós finanszírozást igényel, ebből nyolcmilliót Hesse állam és a Német Szövetségi Köztársaság támogatása biztosít. A Hochstiftnak magának kell nyolcmilliót finanszíroznia.

A 2013 októberében meghirdetett Goethehöfe című építészeti pályázatra 15 irodát hívtak meg. A zsűri három második díjat ítélt oda 2014 júniusában, és arra kérte a nyerteseket, hogy a végső döntést követő két hónapon belül javítsák tervüket. Mivel a szövetségi támogatásokat a tervezés gyors végrehajtásához kötötték, a zsűri úgy döntött, hogy nem hirdeti meg újra a versenyt.

A projekt úttörő ünnepségére 2016. június 13-án került sor. 2017. szeptember 11-én a Romantikus Múzeum ünnepelte kiemelési ünnepségét . A Német Romantikus Múzeum mellett az egész építési projekt magában foglal egy belvárosi lakótelepet, egy tágas udvart és a Fliegende Volksbühne helyszínét. A múzeum megnyitását eredetileg 2019 augusztusára tervezték, de a bontási munkákkal kapcsolatos váratlan nehézségek és két érintett építőipari cég csődje miatt késett. A 2021. szeptember 14 -i új nyitási időpontra Robert Seidel művész fényvetítése volt látható a homlokzaton, amelyen állandóan Caspar David Friedrich festményei láthatók; a kiállítás az idő sötét oldalát is meg akarja mutatni. Az újonnan kialakított belső udvaron kert nő.

Goethehöfe

A Német Romantikus Múzeum és a Goethehöfe építési helye 2018 júniusában, a Goethehaus mellett, a Maintower felől.

Az új épület részeként mintegy 3000 négyzetméter lakóterületet alakítottak ki egy belső udvar körül a majdnem négyzet alakú ingatlanon, melynek peremhossza körülbelül 50 méter. A projekt része volt a Cantate Hall felsorolt ​​restaurálása . 1953 és 1957 között épült Wilhelm Massing tervei szerint , a német könyvkereskedelmi szövetség székhelyével együtt. A könyvkereskedők körében szokás volt minden évben elmenni a kantáta vasárnapra , a húsvét utáni 4. vasárnapra, hogy elmenjen a számlákra. Ennek a hagyománynak az emlékére a csarnokot Cantate -teremnek hívták. Az 1950 -es és 1960 -as években olyan rendezvények zajlottak itt olyan szerzőkkel, mint Paul Celan , Theodor W. Adorno és Samuel Beckett . Az 1970 -es évek elején a kapcsolódó mozi "Lupe 2" a csarnokban. A Frankfurti Volkstheater 1975 -től itt játszott, amíg 2013 -ban bezárták, azóta pedig a Michael Quast által alapított Fliegende Volksbühne Frankfurt , amely az építési munkák befejezése után kapott itt állandó helyet.

 Múzeum - Képek, videók és hangfájlok gyűjteménye

Egyéni bizonyíték

 1. Milliót ad a romantikának. (
  Memento
  2016. február 23 -tól az Internet Archívumban ) In: Frankfurter Neue Presse , 2013. március 19
 2. Próbálja ki otthon . fr-online.de, 2013. szeptember 10.; megtekintve: 2016. február 21
 3. szövetségi kormány pénzt ígér a frankfurti romantikus múzeumért. Új épület biztosított. In: faz.net. 2014. november 14,
  hozzáférve 2015. március 13
  .
 4. Döntés a Romantikus Múzeumról. Hibrid lesz belőle. In: faz.net. 2014. szeptember 26.,
  hozzáférés: 2015. március 13
  .
 5. Úttörő ceremónia a Német Romantikus Múzeum számára. In: deutsches-romantik-museum.de.
  Letöltve: 2016. június 20
  .
 6. Német Romantikus Múzeum ünnepli a kihajtási szertartást. In: top-magazin-frankfurt.de.
  Letöltve: 2017. szeptember 11
  .
 7. Frankfurt: A Romantikus Múzeum csak 2021 -ben nyílik meg. In: Frankfurter Rundschau. Frankfurter Rundschau GmbH, Frankfurt am Main, 2019. július 21,
  hozzáférés 2021. május 8 -án
  .