Costa Rica

A cikk címe kétértelmű. További jelentések a
Costa Rica Köztársaság Costa Rica Köztársaság
Costa Rica zászlaja
Costa Rica címer
zászló címer
Mottója : "¡Vivan siempre el trabajo y la paz!"
(Spanyolul "Éljen a munka és a béke!" ) Hivatalos nyelv spanyol főváros San Jose Állam és államforma elnöki köztársaság terület 51 100 km² népesség 5,0 millió ( 118. ) (2019; becslés) Nép sűrűség 98 lakos / km² Népességfejlődés + 1,0% (becslés 2019 -re) bruttó hazai termék
 • Összesen (névleges)
 • Összesen ( PPP )
 • GDP / inh. (névleges)
 • GDP / inh. (KKP)
2019
 • 62 milliárd dollár ( 78. )
 • 103 milliárd dollár ( 90. )
 • 12 244 USD ( 63. )
 • 20,361 USD ( 70. )
Emberi fejlettségi index 0.81 ( 62. ) (2019) valuta Vastagbél (CRC) függetlenség 1821. szeptember 15
( Spanyolországból ) Nemzeti himnusz Nemes pátria, tu hermosa bandera
Nemzeti ünnep Szeptember 15. (függetlenség napja) Időzóna UTC - 6 Rendszámtábla CR ISO 3166 CR , CRI, 188 Internetes TLD .cr Telefonkód +506
AntarktikaVereinigtes Königreich (Südgeorgien und die Südlichen Sandwichinseln)ChileUruguayArgentinienParaguayPeruBolivienBrasilienEcuadorPanamaVenezuelaGuyanaSurinameKolumbienTrinidad und TobagoVereinigtes Königreich (Falklandinseln)Frankreich (Französisch-Guayana)Niederlande (ABC-Inseln)Costa RicaHondurasEl SalvadorGuatemalaBelizeMexikoJamaikaKubaHaitiDominikanische RepublikBahamasNicaraguaVereinigte StaatenKanadaInseln über dem Winde (multinational)Puerto Rico (zu Vereinigte Staaten)Vereinigtes Königreich (Kaimaninseln)Vereinigtes Königreich (Turks- and Caicosinseln)Vereinigtes Königreich (Bermuda)Frankreich (St.-Pierre und Miquelon)Dänemark (Grönland)RusslandIslandNorwegenIrlandVereinigtes KönigreichDeutschlandDänemarkBelgienFrankreichSpanienPortugalSpanien (Kanarische Inseln)MarokkoLibyenKap VerdeMauretanienMaliBurkina FasoElfenbeinküsteGhanaLiberiaSierra LeoneGuineaGuinea-BissauGambiaSenegalTunesienNigerSchweizItalienCosta Rica a világon (Amerika központja). Svg
Erről a képről
Sablon: Infobox állapot / Karbantartás / NAME-NÉMET
Costa Rica (Costa Rica)
(É 9 ° 55 ′ 29 ″, ny. 84 ° 4 ′ 41 ″)
(É 10 ° 37 ′ 51 ″, ny. 85 ° 26 ′ 13 ″)
(É 9 ° 58 ′ 35 ″, ny. 84 ° 50 ′ 22 ″)
(É 10 ° 0 ′ 59 ″, ny. 84 ° 13 ′ 17 ″)
(É 9 ° 59 ′ 17 ″, ny. 83 ° 2 ′ 0 ″)
(É 8 ° 38 ′ 24 ″, ny. 83 ° 10 ′ 12 ″)
(É 9 ° 29 ′ 2 ″, ny. 83 ° 29 ′ 19 ″)
erősen támogatják. Az ország területének mintegy 27% -a természetvédelem alatt áll.

Nemzetközi összehasonlításban Costa Ricát sikeres politikai és gazdasági átalakulás jellemzi. A régió számos más országával ellentétben az 1950 -es évek óta stabil demokrácia, és kímélte a társadalmi zavargások, polgárháború és diktatúrák széles körben elterjedt problémáját, amely a korai szociálpolitikai intézkedéseknek köszönhetően elterjedt Latin -Amerikában a 20. században. Tekintettel a fegyveres konfliktusok a szomszédos országok abban az időben, úgy nyilatkozott, hogy „állandó és aktív fegyvertelen semlegesség ” 1983-ban , és az is ismert, mint „a Svájc a közép-amerikai”.

földrajz

Topográfiai szempontból Costa Rica öt nagy területre osztható.

 • a Cordilleras vulkanikus hegyvonulatai , különösen a Cordillera de Talamanca
 • a Központi -völgy a fővárossal, San José -val
 • a karibi tengerpart hordalékos síkságai
 • a csendes -óceáni partvidék
 • a száraz Guanacaste -félsziget északnyugaton

A Cordillerasban nagy számban vannak még aktív és kihalt vulkánok , köztük a Turrialba . A három leglátogatottabb a Volcán Poás (2704 méter), az Arenal (1633 méter) és az Irazú (3432 méter). A Chirripó Grande (3820 méter) az ország legmagasabb hegye.

geológia

Földtani szempontból Costa Ricát viszonylag nemrég alakították ki. A szubdukciós (szubdukciós) A Cocos Plate alatt Karib-lemez a közép-amerikai ásni a lánc előtt kialakult körülbelül 140 és 65 millió évvel ezelőtt vulkanikus sziget . Ezek a szigetek fokozatosan kapcsolódtak össze a tengerfenék emelkedése, a vulkáni lejtők eróziója és a folyók hordalékos lerakódásai révén . Ezek a mozgások a mai napig folytatódnak, így szinte minden nap könnyű földrengések vannak.

A Közép -amerikai hasadékkal párhuzamosan Costa Rica több geológiai egységre oszlik:

 • nyugaton és keleten a kéreg emelkedett, óceáni kéregből és üledékekből áll, amelyeket ma vulkáni lerakódások fedhetnek le.

éghajlat

Az északi szélesség 8 ° és 11 ° közötti elhelyezkedése miatt Costa Rica a trópusokon található . A csapadékmennyiség azonban jelentősen változik : San José -ban 1867 mm, Puerto Limónban, a Karib -tenger partján 3518 mm -rel csaknem kétszer annyi. A trópusi éghajlat közül kettő Costa Ricában található . A két típus közötti különbséget az északnyugatról délkelet felé húzódó hegység okozza. A csendes -óceáni partvidék nedves éghajlatát két évszak jellemzi : esős és száraz évszak. Az esős évszak a középvölgyben és az ország északnyugati részén májustól novemberig tart, a száraz évszak decembertől áprilisig tart. Az ország csapadékosabb déli és csendes -óceáni partvidékén a száraz évszak egy -két hónappal később kezdődik, és szintén áprilisban ér véget. Az ország északi középső részén (a nagy hegylánctól keletre) található éghajlati átmeneti övezetben fekszik, amelyben a csapadékmennyiség a Costa Rica -i csendes -óceáni régiók száraz évszakában némileg csökken, de nem tűnik el teljesen. A Karib -tenger partvidékén egyenlítői éghajlat uralkodik, minden évszakban csapadékkal, februárban és márciusban, valamint szeptemberben és októberben szárazabb.

ökológia

Trópusi felhőerdő
Egy "Arbol de Guanacaste" , a nemzeti fája Costa Rica
Bronz fejű Elvira kolibri
része .

A két parton és a hegyvidékeken sokféle mikroklíma található , ami az egyik oka az ország különböző ökoszisztémáinak. Az állam bizonyított 500 000 faja a világ elfogadott fajainak négy százaléka. Az 500 000 fajból 300 000 rovar .

természeti rezervátum

túraútvonal az országon át vezet az Atlanti -óceán partjától a Csendes -óceán partjáig. Az ökoturizmus és a vidéki lakosság támogatására jött létre.

Costa Rica területének mintegy 27% -a természetvédelem alatt áll. 2012 -ben 160 védett terület volt, például biológiai rezervátumok, nemzeti parkok és természetvédelmi területek.

magánkezdeményezésének köszönhetően a helyzet mára jelentősen javult.

A Costa Ricához tartozó lakatlan Kókusz -sziget ( Isla del Coco ) 500 kilométerre található a Csendes -óceán partjaitól, és csak külön engedéllyel lehet belépni. Ő, valamint a Nemzeti Park La Amistad és Guanacaste által UNESCO a Világörökség nyilvánították.

Lásd még
: Nemzeti parkok Costa Ricában
, a sűrű erdős területeket kedveli, és rovarokkal és apró gyümölcsökkel táplálkozik. ) kibocsátásában.

A hatalom a Costa Rica mögött szinte kizárólag megújuló forrásokból.

népesség

Gyermekek nemzeti zászlóval a függetlenség napján
Népességpiramis Costa Rica 2016

A lakosság alkotja a 94% meszticek és fehérek, 3% feketék , 1% indiánok , 1% kínai és 1% egyéb. Köznyelvben lakói hívják Ticos és Ticas . 2017 -ben a lakosság 8,2% -a volt migráns. A leggyakoribb származási országok Nicaragua (290 000 ember), Kolumbia (20 000) és El Salvador (10 000) voltak.

Az Atlanti -óceán partján fekvő afrikai származású Costa Ricaiak között sok a nyugat -indiai bevándorló munkások leszármazottja , akik ezért többnyire angol kreol nyelvet beszélnek.

A közép -amerikai államok közül Costa Ricában a legalacsonyabb a tisztán őslakos népesség aránya . A legtöbb Costa Rica -i Guaymí manapság elzárkózásban és maradék csoportokban él a Cordillera de Talamanca -ban , amelyek ennek ellenére erős asszimilációs nyomásnak vannak kitéve.

északnyugati régiójának gazdasági központja, és San José mellett Costa Rica egyetlen olyan városa, ahol van nemzetközi repülőtér. . A rablás és a kábítószer -kereskedelem nagy szerepet játszik. A helyzet tovább romlott a fiatalkorú elkövetők Egyesült Államokból való kiutasításával.

Népességfejlődés

év népesség
1950 959 000
1960 1 333 000
1970 1 849 000
1980 2 389 000
1990 3 096 000
2000 3 925 000
2010 4 545 000
2019 5 048 000

Forrás: ENSZ

vallás

A Nuestra Señora de los Ángeles bazilika Cartagóban

Egy 2018 -as felmérés szerint a lakosság túlnyomórészt keresztény (52% római katolikus , 22% protestáns , beleértve az evangélikus csoportokat is). A nem vallásos emberek aránya 17% volt (2013: 8,4%). 3% -uk más vallású volt. A római katolikus felekezet az ország államvallása . Az őslakos népek - különösen a távoli régiókban - továbbra is fenntartják hagyományos mezoamerikai vallásukat , gyakran szinkretisztikusan keveredve keresztény elemekkel.

lásd még: Costa Rica -i római katolikus templom

nyelv

.

A Costa Ricában beszélt spanyol nyelv némileg eltér a hagyományos spanyol nyelvtől.

 • Nincs különbség a „vos” , „tú” és „usted” között. Így beszél a moderátor ¿Quién quiere ser millonario? (A „ Ki akar milliomos lenni? ” Costa Rica -i változata. ) Ignacio Santos a 2009. szeptember 8 -i adásban Jelöltek gyermekkorban néha „usted”, néha „vos” vagy „tú” -val . A Costa Ricai lakosok többsége szerint a "tú" forma nem tartozik az ország tipikus formái közé. Azonban tudat alatt használják. A megszólítás leggyakoribb formája az "usted", a "vos" főként Cartago régióban használatos. Különösen a fiatalok és férfiak körében az emberek gyakran használják a „mae” köznyelvi kifejezést, amelyet a német „kor” vagy „férfi” kifejezéssel lehet lefordítani. Gyakran a „mae” -t is összefüggéstelenül használják réskitöltőként (például „um”). Ez a Costa Rica -i spanyol nyelv egyik legnagyobb sajátossága.
 • A "hasta" elöljárót használják Costa Ricában egy időpont meghatározására. Általában azonban ezt a szót használják egy bizonyos időszak leírására. Példa: „Vuelvo de Nicoya hasta el martes” a „Vuelvo de Nicoya el martes” helyett. (?)
 • Ezen kívül sok saját szóalkotás létezik. A legismertebb Costa Rica-i kifejezések a következők: "Tico / Tica", a Costa Ricák köznyelvi önneve. Ez a -tico különösen népszerű kicsinyítő formából származik. A „Pura vida” ( németül szó szerint „tiszta élet”), a lelkesedés kifejezése, gyakran hallatszik. A "hűvös" tipikus formája a "tuanis" (állítólag a "túl szép" szóból származik).

Egészségedre

A második világháború alatt ingyenes egészségügyi rendszert hoztak létre Costa Ricában a nyugdíjrendszer mellett . A rendszer 75 év fennállása után a 2010 -es években pénzügyi nehézségekbe ütközött, szintén a várható élettartam miatt. Az állami kórházakban ezért általában hosszú várakozási idővel kellett számolni. A magánkórházak versenyképesek az egészségügyi ellátással a jövedelmező területeken, de sokak számára nem megfizethetőek a magas költségek miatt.

2005 -ben körülbelül 6800 orvos volt Costa Ricában, ez körülbelül 1,69 / 1000 lakos. Az ország évente körülbelül 689 millió dollárt költött egészségügyi szolgáltatásokra. Az egy főre jutó napi táplálékbevitel körülbelül 2610 kcal volt. Az átlagos várható élettartam 2015 -ben 79,2 év volt, ami átlagosan magasabb, mint az USA -ban . A Nicoya- félsziget lakói még a világ leghosszabb életűek közé tartoznak.

A várható élettartam alakulása Costa Ricában

időszak A várható élettartam
években
időszak A várható élettartam
években
1950-1955 56,0 1985-1990 75.1
1955-1960 58.8 1990-1995 76.1
1960-1965 62.4 1995-2000 77,0
1965-1970 65.2 2000-2005 77,8
1970-1975 67,7 2005-2010 78.4
1975-1980 70.5 2010-2015 79.2
1980-1985 73.4

Forrás: ENSZ

oktatás

(UNA) követ . A hadsereg 1948 -as felszámolása óta Costa Rica a rá szánt költségvetés nagy részét a képzési ágazat továbbfejlesztésére fordította. Az öt állami és több mint 50 magán egyetem célja, hogy biztosítsa a technológiai és természettudományi végzettségűek számának növekedését. Sok diplomás kiváló angolul beszél. megnyitotta az első fogyatékkal élő iskolát . és napilapok és magazinok tekinthetők meg.

sztori

Első település

A legrégebbi régészeti leletek, amelyek Costa Ricában emberi letelepedést dokumentálnak, az i. E. 12.000 és 8.000 közötti időszakhoz tartoznak. A spanyolok megérkezéséig a Kr. U. 16. században úgy vélik, hogy 400 000 ember élt a mai nemzeti területen.

Spanyol hódítás

, amely 1823 -ig Costa Rica fővárosa volt. A 17. században a spanyolok megszilárdították uralmukat Costa Ricában, amely azonban nyersanyaghiánya és jelentéktelen stratégiai elhelyezkedése miatt alárendelt és fejletlen kolónia maradt.

függetlenség

Costa Rica Köztársaság (1850 -es határokon belül).
.
A második rivasi csata , kortárs illusztráció 1856.

Az országos kampány az 1856-1857 , amely ellen irányult amerikai filibuster William Walker , 10% -át a lakosság öltek bevezetésével kolera a háborús övezetben Nicaragua után második csata Rivas . Costa Rica nemzeti emlékműve San José belvárosában 1895 óta emlékezik Walker kiutasításáról .

Tól 1917-1919 Federico Alberto Tinoco Granados gyakorolja a katonai diktatúrát , amely nem ismerte el az Egyesült Államokban , mint a legitim kormány, de volt a támogatás a United Fruit Company , amely befolyással Costa Rica . Végül, Tinoco kénytelen volt menni a száműzetésben a Franciaországban .

-t . . Most német, olasz és japán állampolgárokat figyeltek, és vagyonukat állami ellenőrzés alá helyezték. által . Az elsüllyedés felháborodást váltott ki Costa Ricában, és zavargásokhoz vezetett, amelyek elsősorban olasz és német lakosok és bevándorlók vállalkozásai ellen irányultak.

1948-ban az erőszakos választások és a választási csalások hathetes polgárháborút eredményeztek, körülbelül 2000 halottal.

1949 -ben a békeszerződést követően új alkotmányt vezettek be, és a katonaságot megszüntették.

A szavazati jogot a birtoklás és a végzettség korlátozta a XIX. A nőket 1847 -ig hallgatólagosan kizárták a szavazati jogból, és azóta kifejezetten kizárták őket. A nők szavazati jogának bevezetésére 1949 -ben került sor. Az 1949 -es alkotmány kezdetben általános aktív és passzív választójogot írt elő minden 20 év feletti férfi és nő számára. 1949. június 20 -án törvényt vezettek be, amely az állampolgárságot kötelességek és politikai jogok halmazaként határozta meg, amelyek nemre való tekintet nélkül minden 18 év feletti állampolgárra vonatkoztak. Ezt a törvényt 33-8 szavazattal fogadták el.

Az ezt követő évtizedekben Costa Ricát a béke és a jólét jellemezte. Átfogó szociális csomagot állítottak össze, és példaértékű oktatási rendszert hoztak létre.

politika

Politikai rendszer

megnyerte az elnökválasztás második fordulóját 2018. április 1 -jén . 2018. május 8 -án lépett hivatalba.

Az egykamarás parlament 57 tagból áll, és négyévente arányos képviselet útján választják meg .

A német külügyminisztérium ezt írja: "Közép -Amerikában Costa Rica a stabilitás horgonya, tiszteletben tartja a sajtószabadságot, a véleménynyilvánítás szabadságát és az emberi jogokat."

Lásd még
: Costa Rica elnökeinek listája

Igazgatási struktúra

Régiók

Costa Rica szintén hat régióra ( regiones ) van felosztva : Central, Chorotega, Pacífico Central, Brunca (szintén Pacífico Sur), Huetar Atlántica és Huetar Norte. A tartományokkal ellentétben ezek a régiók nem közigazgatási egységek, de a felosztást társadalmi-gazdasági kutatás céljából hozták létre . Minden régió több kantont tartalmaz a szomszédos tartományokból. A Chorotega, Brunca és Huetar nevek az azonos nevű őslakosokból származnak.

Tartományok

NicaraguaPanamaProvinz GuanacasteProvinz PuntarenasProvinz HerediaProvinz AlajuelaProvinz CartagoProvinz San JoséProvinz Limón
Costa Rica tartományok
Costa Rica hét tartományra ( provincia ) oszlik . Guanacaste fővárosa Libéria , a többi hat tartomány mindegyike a fővárosáról kapta a nevét.
tartomány Terület km² -ben Lakosság
2018
Lakosság per
km²
Alajuela 9,758 1 002 900 101
Cartago 3.125 533 800 170
Guanacaste 10,141 382 800 37
Heredia 2657 512.200 190
Limón 9,189 449 800 48
Puntarenas 11 266 480 500 43
San Jose 4966 1 635 100 327

A tartományok vannak kantonok ( cantones felosztva), amelyek mindegyike viszont eltérő számú körzetek ( distritos osztott). A tartományokhoz hasonlóan minden kantont és kerületet számoznak egymás után a következő magasabb közigazgatási egységükön belül. Összesen 81 kanton és 470 kerület van.

Városok

2016 -ban a lakosság 77,7% -a városokban vagy városi területeken élt. Az 5 legnagyobb város (2020. június 30 -án):

 1. San José : 1 453 500 lakos
 2. Heredia : 367 900 lakos
 3. Cartago : 232 300 lakos
 4. Alajuela : 196 900 lakos
 5. Puntarenas : 87.500 lakos
 6. Lásd még
  : Costa Rica városainak listája

Emberi jogok

Őslakosok

). A teribék évszázadok óta telepednek le az egykor 9000 hektár területre. A törzsnek maradt 10 százaléka. A nem bennszülött telepesek a Costa Rica-i törvények értelmében illegálisan telepedtek le. A Costa Rica -i állam elengedte őket.

prostitúció

média

Az ország sajtója az egyik legszabadabb a világon, és Jamaica előtt az amerikai kontinensen a legszabadabb.

biztonság

, amelynek ereje időnként legfeljebb 8400 fő volt. miatt biztosítsa a határt Nicaragua felé. a közép -amerikai konfliktusok békés rendezése iránti elkötelezettségéért .

Costa Ricát "Közép-Amerika Svájcának" is nevezték a hegyvidéki táj, valamint a relatív jólét és a fent említett semlegesség miatt, amelyet Svájccal ellentétben eddig az is jelentett, hogy nem egy sereg.

1996 óta a Guardia Civil helyett a Fuerza Pública de la República de Costa Rica a felelős a belső biztonságért. 2007 óta különleges turisztikai rendőrség működik San José -ban (911 -es segélyhívó szám).

A Szövetségi Külügyminisztérium figyelmeztet a bűnözésre, különösen az erőszakos bűncselekményekre San José -ban (ott különösen a buszpályaudvarok környékén), valamint Jacó és Quepos között, a Csendes -óceáni Guanacaste tartomány strandjain és többek között. Cahuitában és Puerto Viejoban Limontól délre. Emellett az emberrablásokra is figyelmeztetnek.

Külkapcsolati

. Különféle magánkezdeményezések is voltak a TLC ellen, amelyeket „¡Mi corazón dice no!” (A szívem nem!) Szlogen alatt foglaltak össze. A népszavazás után nem voltak figyelemre méltó zavargások vagy rombolások, pedig a viták egy része korábban meglehetősen érzelmes volt.

Costa Rica a CELAC tagja . A 2013 májusában az OECD bejelentette, hogy a csatlakozási tárgyalásokat Costa Rica kezdődik 2015-ben. 2021. május 25 -én csatlakozott az OECD -hez .

fenntarthatóság

2019 októberében a törvényhozás úgy döntött, hogy betiltja a műanyag szívószálakat, táskákat és az egyszer használatos műanyagokat. Az Alvarado továbbra is kiemelt figyelmet fordít a környezetre, és 2018 novemberében számos végrehajtási parancsot írt alá, amelyek közül az egyik mentesítette a használt elektromos járműveket, amelyek értéke 30 000 dollárnál kisebb, a jövedéki adó vagy a "szelektív fogyasztási adó" megfizetése alól, amikor belépnek az országba.

Politikai indexek

által közzétett politikai mutatók
Az index neve Index értéke Világméretű rang Tolmácsolási segítség év
Törékeny államok indexe 40,2 a 120 -ból 147 /178 Az ország stabilitása: Stabilabb
0 = nagyon fenntartható / 120 = nagyon riasztó
2020
Demokrácia index 18 a 167 -ből Teljes demokrácia
0 = tekintélyelvű rezsim / 10 = teljes demokrácia
2020
Szabadság a világban index 91 /100 --- Szabadság állapot: ingyenes
0 = nem szabad / 100 = ingyenes
2020
A sajtószabadság rangsorolása 8,76 a 100 -ból 5 a 180 -ból Jó helyzet a sajtószabadság érdekében
0 = jó helyzet / 100 = nagyon súlyos helyzet
2021
Korrupciós észlelési index (CPI) 57 a 100 -ból 42. 180 0 = nagyon sérült / 100 = nagyon tiszta 2020

üzleti

Banánültetvény Costa Ricában
Népességfejlesztés x1000
Cukorültetvény és gyár Costa Ricában

Costa Rica kereskedelmi mérlege hagyományosan negatív.

kikötővárosáig .

2007. október 7 -én Costa Rica népszavazáson jóváhagyta az USA -val kötött Cafta szabadkereskedelmi megállapodást. A szavazók 51,6% -a igennel szavazott. A részvétel a 2,6 millió választásra jogosult szavazó 60% -a körül volt. Óscar Arias Sánchez Costa Rica -i elnök került ki győztesen a szavazásból. Reményei szerint a szabadkereskedelmi megállapodás le fogja bontani az állami monopóliumokat és vonzza a befektetéseket, ezáltal munkahelyeket teremtve. A népszavazást heves viták előzték meg. A szabadkereskedelem ellenzői azzal érveltek, hogy az ország nem fegyveres és még nem érett a kereskedelmi akadályok felszámolására, mivel ez azt eredményezné, hogy az USA áruval árasztja el Costa Ricát, ami munkahelyek elvesztéséhez vezet. A népszavazás jóváhagyását a saját országának árulására is kell tekinteni, mivel az a nemzeti szuverenitás elvesztését eredményezné.

Az ország versenyképességét mérő globális versenyképességi indexben Costa Rica a 47. helyen áll a 137 ország közül (2017-2018 között). Az 2020-ban, Costa Rica volt rangsorolva 68. helyen végzet a 180 ország a Index gazdasági szabadság .

Gazdasági szerkezet

5,3%-kal. A fő exporttermékek közé tartoznak az integrált áramkörök, az elektronikus eszközök, a banán és a trópusi gyümölcsök.

A munkanélküliségi ráta 2017 -ben 8,1%, az alulfoglalkoztatottság pedig széles körben elterjedt. 2006 -ban a munkaerő 14% -a a mezőgazdaságban, 64% -a a szolgáltató szektorban és 22% -a az iparban dolgozott. 2017 -re a becslések szerint az összes alkalmazott 2,23 millió főre tehető.

A nominális GDP 2016 -ban 58,1 milliárd USD körül volt. Az átlagos GDP / fő 2016 -ban 11 835 USD volt. Ezzel Costa Rica Panama után Közép -Amerika második legvirágzóbb országa.

Kulcsfigurák

Minden GDP -értéket amerikai dollárban adnak meg ( vásárlóerő -paritás ).

Mezőgazdaság Ipar Szolgáltatások
A GDP
aránya 2014 -ben
6% 20,1% 73,9%
A foglalkoztatás aránya
2017 -ben (becslés)
5,5% 20,6% 73,9%
év 1980 1985 1990 1995 2000 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017
GDP
(vásárlóerő -paritás)
8,17 milliárd 10,69 milliárd 15,62 milliárd 22,92 milliárd 30,74 milliárd 41,70 milliárd 46,09 milliárd 51,19 milliárd 54,62 milliárd 54,50 milliárd 57,89 milliárd 61,63 milliárd 65,78 milliárd 68,36 milliárd 72,03 milliárd 75,41 milliárd 79,82 milliárd 83,52 milliárd
3550 4.011 5.119 6,604 8,067 9893 10,773 11,793 12,401 12,193 12 769 13 422 14,139 14,503 15 029 15 546 16,258 16 877
GDP -növekedés
(reál)
0,8% 0,7% 3,6% 4,1% 3,8% 3,9% 7,2% 8,2% 4,7% -1,0% 5,0% 4,3% 4,8% 2,3% 3,5% 3,6% 4,5% 3,2%
Infláció
(százalékban)
18,1% 15,1% 19,1% 23,2% 11,0% 13,8% 11,8% 9,4% 13,4% 7,8% 5,7% 4,9% 4,5% 5,2% 4,5% 0,8% 0,0% 1,6%
Munkanélküliségi ráta
(százalékban)
5,9% 6,8% 4,6% 5,2% 5,2% 6,6% 6,0% 4,6% 4,9% 7,8% 7,3% 7,9% 7,8% 8,3% 9,4% 9,7% 9,3% 8,1%
Államadósság
(a GDP százalékában)
... ... ... ... 39% 37% 33% 27% 24% 26% 28% 30% 34% 36% 38% 41% 45% 49%

tápegység

A villamosenergia- Costa Rica szinte kizárólag megújuló energia fedezi, míg a fosszilis tüzelőanyagok jelentéktelen. 2016 -ban a villamos energia 98,1% -a megújuló forrásból származott, 2015 -ben 98,9%, 2014 -ben pedig 94%. 2013 -ban a vízerőművek a villamos energia mintegy 68% -át, a geotermikus erőművek majdnem 15% -át, a szélerőművek pedig körülbelül 5% -ot szolgáltattak, és egyéb megújuló energiákat is kis mértékben használtak fel. 2013 -ban a fosszilis tüzelőanyagok fedezték a villamosenergia -igény közel 12% -át. Ennek a szerkezetnek köszönhetően a megújuló energiák hónapokig többször is képesek önállóan árammal ellátni Costa Ricát. Costa Rica célja, hogy 2021 -re teljesen ki tudjon lépni a fosszilis tüzelőanyagok nélkül. 2016 szeptemberében a. A Reventazón gáttal egy új, 305 MW teljesítményű vízerőmű lépett üzembe, amely az üzembe helyezéskor Közép -Amerika legnagyobb vízerőműve volt.

Mezőgazdaság

Costa Rica a világ második legnagyobb banán exportőre. A banántermelést tekintve Costa Rica világszerte csak a 7. helyen áll 2,7 millió tonnával, India mögött 15,1 millió tonnával, Ecuadorban 7,56 millió tonnával, Brazíliában 5,5 millió tonnával, Kínában pedig 5,2 millió tonnával, a Fülöp -szigeteken 4,5 millióval. tonna és Indonézia 3,6 millió tonnával (a számok a 2001 -es termelésre vonatkoznak).

). és a dísznövények. A szarvasmarha -tenyésztés és a cukornád gazdasági jelentősége tovább csökken.

Digitális gazdaság

A digitális termékek és szolgáltatások már a teljes nemzeti export 24 százalékát teszik ki. A Costa Rica -i internetes cégek több mint fele Latin -Amerika számos országában, az USA -ban, Kanadában, és bizonyos esetekben már Európában, Ázsiában és Afrikában is található. A mobil- és webfejlesztés területén nagyszámú kis- és közepes méretű internetes vállalat található, amelyek letelepedtek San José térségében, és okostelefonokhoz és táblagépekhez fejlesztenek alkalmazásokat, mint különböző iparágak kiszervezői. A 2D / 3D vagy az e-learning szolgáltatók digitális animációs szolgáltatásait már régóta bevált szolgáltatóként használják olyan vállalatok, mint a Coca-Cola, a Walt Disney, az autógyártók és mások kiváló minőségük és kezelhető áraik miatt.

Állami költségvetés

Az állami költségvetés 2016-ban áll kiadások egyenértékű megfelelője 11,310 milliárd dollárt , amit ellensúlyozott jövedelem megegyezik a 8115000000 dollárt. Ennek eredményeként a költségvetés hiánya a GDP 5,5% -a .
Az államadósság 2017 -ben 26,7 milliárd dollár volt, vagyis a GDP 48,9% -a.

2006 -ban a kormányzati kiadások aránya (a GDP százalékában) a következő területeken volt:

Vasúti szállítás

sztori

, de aztán elfogyott a pénz. A hiányzó közbenső szakaszt csak évtizedekkel később lehetett megépíteni, a Limónba vezető vonalat pedig csak 1890 decemberében lehetett megnyitni.

Az első hivatalos vasúttársaság a Costa Rica Railway Co. Ltd. volt. További vasútvonalakat épített a United Fruit Company, ma Chiquita Brands International , az Atlanti-óceán banántermesztési területén a gyümölcs szállítására. Később Costa Rica északi vasútja következett, amely átvette a Costa Rica -i vasútvonalakat. Az útvonalat a Csendes -óceánról San José -ba, a Ferrocarril al Pacífico -ba 1910 júliusában nyitották meg, miután számos szerkezeti nehézséget legyőztek, szintén 1067 mm -es nyomtávval (Cape gauge). Ezen vonalak mindegyikének saját végállomása van San José -ban, Estación al Atlántico -ban és Estación al Pacífico -ban. Az alábbiakban említett villamos e két állomás között egyfajta villamosként közlekedik.

1930 -ban a csendes -óceáni útvonal villamosítása mellett döntöttek , a villamosítást a német AEG cég végezte. Az út nagyon kanyargós és 130 kilométer hosszú. Egyfázisú, 15 kV-os, 20 Hz-es váltakozó áramot választottak az első vasútnak egy trópusi országban, ezért nem igényeltek alállomást.

1977 -ben az összes meglévő vasútvonalat összevonták a FECOSA (Ferrocarriles de Costa Rica) állami vasúttal . 1980- ban villamosították a 106 kilométer hosszú atlanti útvonalakat a banánok Rio Frióból Siquirres-be és Puerto Limónba szállítására. Az államvasút, akkor FECOSA néven, amely átvette ezeket az útvonalakat, addig dízelmozdonyokkal üzemeltette az útvonalakat . Mivel a terhelés rendkívül magas volt, több mint egymillió tonna évente, úgy döntöttek, hogy alapvetően megújítják és villamosítják a vezetéket. 1985 -ben a FECOSA -t felváltotta az új állami vasút, az INCOFER (Instituto Costarricense de Ferrocarriles). Az összes nem elektromos vasútvonalat most dízel vontatással üzemeltetik, kezdetben minden útvonalon gőzmozdonyokat használtak .

A Cartago és Turrialba közötti útvonalat 1988 -ban súlyos földcsuszamlások pusztították el, és a vasúthálózatot így két részre osztották. Egy erős földrengés 1991 -ben megrongálta az Atlanti -óceán partja mentén húzódó útvonalakat, de két héten belül helyrehozták. Az atlanti banánszállító vonal azonban korábban már nem volt versenyképes a banánmezők kimerülése és a magas villamosenergia -tarifák miatt. A banánt este szállítják, amikor a legmagasabb a tarifa, és a villamosenergia -szolgáltató cégeket nem lehetett rávenni engedményekre.

Más okok a magas személyzeti költségek (túlszolgálat) voltak, ezért a szállításokat teherautóra állították át . Ennek eredményeként 1995 -ben megszűnt a tevékenység.

Jelenlegi állapot

néhány fontos útvonalát .

Kultúra

irodalom

zene

Nemzeti Színház

Costa Rica változatos zenei kultúrával rendelkezik, a hagyományos bennszülött zenétől a karibi zenéig és általában a latin -amerikai zenén át a világáramig és stílusokig. A nemzetközi toplisták mellett nagy hatással van a latin -amerikai tánczene - a salsa -tól a reggaetonig -, de más stílusok és csoportok Latin -Amerikából is. Ugyanakkor gazdag kultúrája van az aktív zenészeknek, valamint számos magán és nyilvános zenészcsoportnak (pl. Egyetemi zenekar). A hagyományos zene tipikus elemei közé tartozik többek között az éneklés, a marimba és a gitár.

 • Gandhi - rockzenekar
 • Malpais
 • Manuel Monestel és a Cantoamérica csoport - a karibi zene képviselői

Példák a hagyományos zenére

 • La Guaria Morada - ünnepli a nemzeti virágot, egy lila orchideát
 • Ticas Lindas
 • Soy Tico - hazafias dal, Costa Rica vagyok

konyha

A Costa Rica -i konyha fő összetevői közé tartozik a rizs, a bab és gyakran az útifű . Ezeket az alapanyagokat sokféle ételre dolgozzák fel. A karibi tengerparti régiókat ízletes, egzotikus ételek csábítják, amelyek többek között a kókusztejből való elkészítésük finomságát kapják. Különösen San José -ban számos gyorsétteremlánc, mint például a McDonald's, a Pizza Hut, a Burger King és a Taco Bell az elmúlt években megtelepedett.

A tipikus reggeli és egyben Costa Rica nemzeti étele a Gallo Pinto : sült rizsből készült étel, fekete babbal és hagymával. Ehhez gyakran sült vagy rántottát, valamint tortillát és tejfölt szolgálnak fel. Ebédidőben általában úgynevezett casadot esznek, amelyek szintén rizsre és babra épülnek. Ezt tálaljuk útifűvel és hússal, csirkével vagy hallal, valamint egy kis salátával és párolt zöldségekkel. A számos kis üdítőben ebédételeket kaphat elfogadható áron.

. Desszertként gyakran friss gyümölcsöket vagy desszerteket, például süteményeket, pitét vagy csokoládét szolgálnak fel.

A víz, a limonádék és a kávé mellett a legnépszerűbb italok az üdítőitalok, például a batidók (friss gyümölcsökből készült vízzel, tejjel, joghurttal vagy jéggel készült italok) és a pipa (a kókuszvízből közvetlenül kókuszvíz). ha a batidók gyümölcsei magas fruktóztartalmúak. Az alkoholos italok esetében a sör és a pálinkafogyasztás dominál, bor ritkán iszik. A legnépszerűbb sörfajták a Costa Rica -i Imperial , Pilsen és Bajorország sörök .

Sport

elleni büntetőkkel .

Kontinentális szinten a nemzeti csapat háromszor nyerte meg a korábbi CONCACAF Nemzetek Kupáját (ma CONCACAF Gold Cup ), amely a kezdetben kizárólag közép -amerikai válogatottak versenye volt, és amelyen most Észak -Amerika csapatai is részt vesznek. Időnként a világ más pontjairól meghívott csapatok is ott játszottak.

kapujában . klub . Costa Rica klubjai is többször nyertek kontinentális klubversenyeket.

Lásd még

irodalom

Wikiszótár: Costa Rica  - jelentésmagyarázatok, szó eredet, szinonimák, fordítások
 - Album képekkel, videókkal és hangfájlokkal
Wikimedia Atlas: Costa Rica  - földrajzi és történelmi térképek

Egyéni bizonyíték

 1. népesség, összesen. In: Világgazdasági kilátások adatbázis. Világbank , 2020,
  hozzáférés 2021. február 2 -án
  .
 2. Népességnövekedés (éves%). In: Világgazdasági kilátások adatbázis. Világbank , 2020,
  hozzáférés 2021. február 2 -án
  .
 3. World Economic Outlook Database 2019 október. In: World Economic Outlook Database. Nemzetközi Valutaalap , 2020,
  hozzáférés 2021. január 16 -án
  .
 4. Costa Rica. In: Bertelsmann Transformation Index .
  Letöltve: 2020. augusztus 7
  .
 5. Costa Rica - vulkánok az óceánok közötti szárazföldön. In: vulkane.net.
  Letöltve: 2017. november 30
  .
 6. Externos - IMN. In: imn.ac.cr.
  Letöltve: 2017. november 30.
  (spanyol).
 7. Biológiai sokféleség és természetvédelem. In: inbio.ac.cr.
  Letöltve: 2017. november 30
  .
 8. Az élet ára / a természet piaca. In: Der Spiegel . Hamburg 2008, 21 (május 19.), 132. o. F.
 9. Wulff Costa Ricát ökológiai példaképnek tekinti. In: FÓKUS Online. 2011. május 4,
  hozzáférve 2017. november 30
  .
 10. Migration Report 2017. (PDF) ENSZ,
  hozzáférés: 2018. szeptember 30
  (angol).
 11. népesség, összesen. In: Világgazdasági kilátások adatbázis. Világbank , 2020,
  hozzáférés 2021. február 2 -án
  .
 12. Ahora solo la mitad de los ticos se deklara católica • Semanario Universidad. 2018. március 7.,
  hozzáférés: 2019. december 13.
  (spanyol).
 13. Iván Molina Jiménez, Steven Paul Palmer: Costa Rica története. UCR, San José 2006, 3. o. ISBN 9968-46-023-0
 14. Robert M. Carmack: Perspectivas sobre la historia antigua de Centroamérica. in: Robert M. Carmack (szerk.): Historia General de Centroamérica. Vol. 1. Historia Antiqua. Sociedad Estatal Quinto Centenario, Madrid 1993, 300. o. ISBN 84-86956-29-3
 15. Iván Molina Jiménez, Steven Paul Palmer: Costa Rica története. UCR, San José 2006, ISBN 9968-46-023-0 , 23. o.
 16. Iván Molina Jiménez, Steven Paul Palmer: Costa Rica története. UCR, San José 2006, ISBN 9968-46-023-0 , 20. o.
 17. Wikipédia angol nyelven en: Filibuster War vagy spanyolul : Campaña Nacional de 1856-1857
 18. Wikipédia angol nyelven en: Second Rivas Battle vagy spanyol es: Batalla de Rivas (1856. 11. 11.)
 19. Lisa Tirmenstein: Costa Rica 1856 -ban: William Walker legyőzése a nemzeti identitás létrehozása közben. 2014. május 7,
  hozzáférve 2019. október 5
  .
 20. Mart Martin: A nők és kisebbségek almanachja a világpolitikában. Westview Press Boulder, Colorado, 2000, 91. o.
 21. June Hannam, Mitzi Auchterlonie, Katherine Holden: International Encyclopedia of Women Suffrage. ABC-Clio, Santa Barbara, Denver, Oxford 2000, ISBN 1-57607-064-6 , 74-76.
 22. Jad Adams: A nők és a szavazás. Egy világtörténelem. Oxford University Press, Oxford 2014, ISBN 978-0-19-870684-7 , 438. oldal
 23. Solís a nyerő. taz.de, 2014. április 7.
 24. Número de Cantones y Distritos por Provincia, Área y Población, 2004. (Már nem érhető el online.) Instituto Geográfico National, az archiválva
  2008. november 10
  -én
  ;
  Letöltve: 2017. december 3
  (spanyol).
 25. Jó gyakorlatok: cselekvési program a kiskorúak szexuális célú kereskedelme ellen (Costa Rica, Thaiföld, Ukrajna). 2007 - Training and Toolkit / Manual, ECPAT International, hozzáférés: 2018. január 5.
 26. IHS Markit (2020): "Ország / Terület Jelentés - Costa Rica ." In: Costa Rica -i országfigyelő, 2020. február. 6. o.
 27. Törékeny államok indexe: globális adatok. Békealap , 2020,
  hozzáférés 2021. január 16 -án
  .
 28. Az Economist Intelligence Unit Demokrácia -indexe. Az Economist Intelligence Unit,
  hozzáférhető 2021. február 6 -án
  .
 29. Országok és területek. Freedom House , 2020,
  hozzáférés 2021. január 16 -án
  .
 30. Beat Glogger: Óriás a törpe állapotban - DIE ZEIT 24/2001
 31. Igen az Egyesült Államokkal folytatott szabadkereskedelemre . in: Neue Zürcher Zeitung. 2007. október 9 -én kelt.
 32. Országinformációk - Costa Rica - Gazdaság. In: Auswaertiges-amt.de.
  Letöltve: 2017. december 3
  .
 33. Országinformációk Costa Rica a CIA World Factbook -ban (angolul) lekérdezve: 2020.11.25.
 34. Gazdasági adatok tömörítése. Costa Rica. 2017. november (PDF; 493,8 kB) In: gtai.de. Németország Trade & Invest. A Szövetségi Gazdasági és Energiaügyi Minisztérium finanszírozta, 2017. november,
  3. o.
  ,
  Hozzáférés: 2017. december 3
  .
 35. Jelentés a kiválasztott országokról és témákról.
  Letöltve: 2018. szeptember 4
  (amerikai angol).
 36. Peter Vollmer: Az év eleje óta: Costa Rica 100 százalékban zöld árammal látja el magát. In: wiwo.de. 2015. március 26.,
  hozzáférés 2017. december 3
  .
 37. Célpiaci elemzés: Megújuló energiák Costa Ricában 2015 . supplyfinder.com, hozzáférés: 2018. május 31.
 38. Közép -Amerika legnagyobb vízerőműve online elérhető. In: nzz.ch. 2016. szeptember 16.,
  hozzáférés 2017. december 3
  .
 39. Costa Rica Carbon Neutral 2021: valóság vagy irreális? In: thecostaricanews.com. 2014. július 21,
  hozzáférve 2020. március 11
  .
 40. Banán. Az INFOCOMM áruprofilhoz. (PDF; 828.75 kB) UNCTAD , 2016. április,
  5. o.
  ,
  Hozzáférés 2017. december 3 -án
  (angol nyelven).
 41. Malte Daniljuk: A mezőgazdasági export eléri a határait. In: amerika21.de. 2010. szeptember 5.,
  hozzáférés 2017. december 3
  .
 42. Andrea Brandt: Costa Rica és a Digital- Potenzia, itt: www.gruenderszene.de, 2013. április 24.
 43. The Fischer World Almanach 2010: Figures Data Facts, Fischer, Frankfurt, 2009. szeptember 8., ISBN 978-3-596-72910-4
 44. Tren pierde 34 viajes al día por averías y choques de sus unidades , La nacion , hozzáférés: 2018. május 31.
 45. Así funcionan las agujas en los cruces del tren , La nacion , hozzáférés: 2020. június 3.
 46. Ticas Lindas. Tico de Corazón szövege.